Agilityn pienryhmien kouluttajat

Täältä voit tutustua agilityn pienryhmien kouluttajiin vuonna 2023.
Kaikki agilityryhmät toimivat kentällä 1. Hoopersin pienryhmät treenaavat kentällä 2.

Su klo 16.30-18.00 Agiliikkari, kouluttajana Maiju Pääkkönen (treenit 3x kk!)
Su klo 18.00-19.30 Junnuagility, nuorille ohjaajille, useita eri kouluttajia
Su klo 16.30-18.00 Hoopers ohjattu, kouluttajana Mimmi Oinonen
Ma klo 16.00-17.00 Hoopers itseohjautuva
Ma klo 16.30-18.00 Möllitasoiset, kouluttajina Ritva Jansson & Heli Lemmetty
Ma klo 18.00-19.30 Möllitasoiset, kouluttajina Tiina Heinonen & Valtteri Pennanen
Ma klo 19.30-21.00 Kisaavat/tavoitteelliset, kouluttajina Jenna Tuononen & Satu Laatikainen
Ti klo 16.30-18.00 Mölli/kisaamaan tähtäävät, kouluttajina Satu Kovanen & Noora Ratilainen
Ti klo 18.00-19.30 Sennu/paraohjaajien valmennusryhmä, kouluttajana Maria Hirvonen*
Ti klo 19.30-21.00 Valmennusryhmä, kouluttajana Maria Hirvonen*
Ke klo 16.00-17.00 Itseohjautuva, 4 koirakkoa
Ke klo 17.00-18.30 Kisaavat, kouluttajina Anni Joronen & Päivi Uimonen
Ke klo 18.30-20.00 Penturyhmä, kouluttajina Maiju Asikainen & Anni Rask
Ke klo 20.00-21.30 Itseohjautuva
To klo 16.30-18.00 Itseohjautuva
To klo 18.00-19.30 Alkeismöllit, kouluttajina Tuuli Komulainen & Janina Kettunen
To klo 19.30-21.00 Itseohjautuva
To klo 20.30-21.30 Hoopers, itseohjautuva
Pe klo 11.00-13.00 "Kisaamaan 2023 aikana", kouluttajana Mari Lukkarinen - Poikkeuksellisesti kentällä 2!
Pe klo 17.00-18.30 Tavoitteelliset/möllit, kouluttajana Ilona Karjalainen

Mimmi Oinonen, hoopers-ryhmä
Mimmin sunnuntain hoopersryhmään ovat tervetulleita kaikentasoiset hoopersin harrastajat – ryhmä sopii lajia jo harrastaville, uusina lajin pariin löytäneille sekä esimerkiksi muista agilitylajeista hoopersin pariin vaihtaville koirakoille. Ryhmä ei ole tarkoitettu agilityn pohjataitojen rakentamiselle, vaan nimenomaan hoopersista kiinnostuneille harrastajille.

Harrastustaustaa Mimmillä ehti kertyä agilityn parista parin vuoden ajan aina 1lk kisakoiraan saakka ennen siirtymistä kokonaan hoopersin pariin. Hoopersista Mimmi onkin kahminut harrastus- ja kouluttajakokemusta mäyräkoiransa kanssa reilun vuoden verran, jonka lisäksi hän valmentautuu Navigate your dog- hoopersvalmennuksessa tavoitteenaan ammentaa sveitsiläisen nyd-ohjaustekniikan oppeja myös omaan koulutustyöhönsä tulevaisuudessa. Tähtäimessään heillä Lilli-mäyräkoiran kanssa on hoopersin kisakentät Suomessa vuonna 2024.

Tärkeintä Mimmin treeneissä on aina iloinen ja positiivinen asenne – olivatpa tavoitteenasi sitten lajin kisakentät taikka yhteinen hyvän mielen harrastelu.

Maiju Pääkkönen, agiliikkari
Agiliikkari-ryhmä on suunnattu alle 10-vuotiaille junioriohjaajille. Ryhmä treenaa kolme kertaa kuukaudessa ja harjoituksiin kuuluu koiran kanssa työskentelyn lisäksi myös motorisia harjoitteita ohjaajille. Ryhmässä harjoitellaan kolme kertaa kuukaudessa.

Maiju toimii Poksin "juniorivastaavana" ja ensi vuonna keskittyykin pelkästään junioreiden ohjaukseen. Junioriryhmiä on nyt kaksi ja sen lisäksi satunnainen ryhmä kokoontuu vielä kerran kuussa. Maijulla itsellään on kolme tyttöä jotka ovat jo hyvin agilityharrastuksessa mukana ja lasten/nuorten ohjaajakokemusta Maijulla on tullut useita vuosia eri harrastusten parissa sekä ammattinsa puolesta. Junioreiden kanssa tavoitteena on oppia agilityn saloja unohtamatta motorisia taitoja ja hauskuutta sekä iloa mitä koiran kanssa touhuaminen parhaimmillaan on.

Maiju Pääkkönen on harrastanut agilitya vuodesta 2009 asti. Koirina Maijulla on ollut kääpiösnautsereita ja snautseri. Kääpiösnautsereiden kanssa on päästy SM-kisat ja yhdet MM-karsinnatkin kokemaan. Tällä hetkellä Maiju kisaa mini3-luokassa Riemun kanssa. Maiju on kouluttanut Poksilla useana vuonna pienryhmiä ja käy itsekin valmennuksissa ja tuo sen hetkisen tiedon omalle ryhmälleen.

Junnuryhmä, useita kouluttajia
Kerran viikossa kokoontuva yli 10-vuotiaille (mutta alle 18v) suunnattu agilityryhmä. Ryhmässä harjoitellaan agilityä jokaisen koirakon taso huomioiden. Ryhmän kouluttajista jokaisella on myös ammatillista kokemusta lasten ja nuorten ohjaamisesta pitkän agilitytaustan lisäksi.


Ritva Jansson & Heli Lemmetty, möllitasoiset
Ritun ja Helin ryhmä on ”hyvän mielen humpparyhmä” Pääsyvaatimuksena möllitaso ja halu harrastaa yhdessä koiran kanssa sekä iloinen asenne aksaamiseen, tässä ryhmässä ei pipo kireällä treenata!

Ritulla on tällä hetkellä yksi kisakoira, Vimma 4v, joka kisaa kolmosissa. Kotona kasvamassa on Vimman pentu, Tirri 1v, jonka kanssa aksatreenit ovat jo alkaneet.

Helillä on kolme bordercollieta, joista Vinja jäi vuosi sitten aksasta eläkkeelle hyppyvaliona. Tällä hetkellä vain Aava kisaa aksassa (2.lk) Kotona on lisäksi kasvamassa  5kk vanha Aavan tytär Hilla.

Tiina Heinonen & Valtteri Pennanen, möllitasoiset
Tiinan ja Valtterin ryhmä soveltuu erinomaisesti uransa alussa oleville koirakoille. Ryhmässä kaikkien esteiden ei tarvitse olla valmiina, vaan ne rakennetaan loppuun yhdessä. Koirakon kuitenkin tulee pystyä menemään pientä rataa ja ohjaajan osata perinteisimmät agilityohjaukset.

Valtteri on harrastanut agilitya 9 vuotta. Kisakokemusta on kertynyt kolmosluokasta novascotiannoutajilla ja australianpaimenkoiralla. Tällä hetkellä kotona on kasvamassa bordercollie kisakoiraksi. AVA1 pätevyys löytyy.

Tiina kilpailee ensimmäisellä agilitykoirallaan, bordercollie Pinnillä ykkösluokassa. Kotoa löytyy lisäksi varhaiseläkeläinen sekarotuinen Pörri ja tulevaisuuden toivo, 4kk ikäinen sheltti Pottu. Tiinan tausta on rallyssa ja tokossa, joten taitojen opettaminen onkin sydäntä lähellä. Tiinalla on myös arkitottelevaisuuskoulutusohjaaja- sekä AVA1- pätevyydet.

Jenna Tuononen & Satu Laatikainen, kisaavat/tavoitteelliset
Jennan ja Satun ryhmäläiset treenaavat tosissaan, tykkäävät haastaa itseään ja pitävät aina hauskaa. Näissä treeneissä mietitään mm. koiran linjoja ja ohjauksen rytmitystä. Ryhmä on tarkoitettu vain tavoitteellisille koirakoille, jotka tahtovat kehittää itseään ja toimia epämukavuusalueellaan. Ryhmäläisten tavoitteet ovat kolmosluokassa, siellä pärjäämisessä ja mahdollisesti arvokisatasollakin.

Jenna kilpailee shelttinsä Pessin kanssa agilityssä SM-tasolla ja rakentelee nuorempaa shelttiänsä Sipsiä kisakentille. Hän on modernin agilitysuuntauksen ystävä ja kouluttelee mielellään taitoja koirilleen.

Satu on vuonna 2007 agilityn kääpiösnautsereilla aloittanut positiivista mielentilaa vaaliva vauhdikkaan agilityn ystävä. Nykyään hän kisaa SM-tasolla mudi-Nastin kanssa ja nyt kotona on kasvamassa uusi harrastuskaveri Nokko. Satulle on tärkeää painottaa koirien taitoja ja etsiä vahvuuksia jokaiselle itselleen. Hän kouluttaa mielellään myös itsenäistä osaamista, koska kokemus on osoittanut, että kaikkialle ei vaan ehdi juoksemaan.

Satu Kovanen & Noora Ratilainen, möllit/kisaamaan tähtäävät
”Mottona: lyhyitä pätkiä ja paljon palkkaa!”

Sadulla on agility vuosia kertynyt taakse reilusti yli kymmenen vuotta, agilitynalkeista on aloitettu vuonna 2008. Sadulla on AVA2 pätevyys agilitykoulutukseen ja päätähtäimenä hänellä on se, että koiralla olisi ilo tehdä agia vielä yli 10 vuotiaana. Satu on kisannut useamman russelin kanssa jonkin verran itsekin, mutta antaa myös mielelläni koiransa lainaan vikkelä kinttuisemmille ohjaajille. Heidän ansiostaan useampi Sadun koirista saa liittää nimensä eteen FI AVA. Muita mainittavia asioita on mm. SM-1 JPS-kisoissa ja toisen koiran kanssa SM-4. Minien ja pikkuminien linjat sekä ohjaaminen on Sadulle tutuinta. Kotona Sadulla on kuusi russelia, joista kaksi on vielä mukana kisatoiminnassa, Bea ja Elvi molemmat III-luokassa. Lisäksi Satu harrastaa ja kouluttaa myös rally-tokoa ja käy suht aktiivisesti näyttelyissäkin.

Noora on harrastanut koiriensa kanssa eri lajeja vuodesta 2015 lähtien, kun ensimmäinen russeli saapui taloon. Aktiivisemmin agility tuli kuvioihin 2017 Väinön myötä ja kisaamisen hän aloitti 2021. Kisaamisessa hän on vielä alkutaipaleella. Nooralla on myös agilityuraansa aloitteleva pentu Leia ja vähän enemmän agia treenannun Gaia. Noora harrastaa koiriensa kanssa myöa rally-tokoa ja humppailee hoopersia silloin tälläin. Joskus Noora pyörähtää myös näyttelykehässä koiriensa kanssa.

Molemmat, Satu ja Noora kouluttautuvat myös aktiivisesti ulkopuolisten agilitykouluttajien kursseilla hakien kokoajan uutta ja ajantasaista tietoa

Anni Joronen & Päivi Uimonen, kisaavat
Keskiviikon ekaa ryhmää koutsaavat vuoroviikoin Anni ja Päivi.

Ryhmässä treenataan tavoitteellisesti ja tosissaan! Ryhmä on tarkoitettu kisaaville koirakoille, joilla on tavoitteena kehittyä itseään paremmaksi versioksi. Tiedossa on tiukkaa tekemistä iloisella asenteella!

Anni kisaa kahden colliensa kanssa kolmosluokassa. Anni on kisannut SM-kisoissa niin yksilöissä kuin joukkueessakin ja saanut kaksi koiraansa agilityvalioiksi. Pysäytyskontakteista ei Annin ryhmässä lipsuta ja mukavuusalueelta poistutaan varmasti! Myös ohjausten ajoitus on Annin lempilapsi.Päivi on harrastanut agilityä pääasiassa maksikoiralla ja kokemusta on kertynyt myös minikoiran ohjaamisesta. Tämän hetkiset harrastuskaverit ovat belgejä, joista vanhemman kanssa Päivi on päässyt osallistumaan SM-kisoihin ja arvokisakarsintoihin. Nuoremman koiran kanssa on tullut tutuksi tunnetilat, motivointi sekä laadukas treeni ja niiden merkitys kokonaisuudessa. Päivin osaamisalueiksi on kokemuksen kautta muodostunut erityisesti vireen hallinta ja lähtötilanteet, unohtamatta tietenkään perusohjaamista, jossa ohjaaja liikkuu.


Maiju Asikainen & Anni Rask, penturyhmä
Annin ja Maijun ryhmä on suunnattu ensisijaisesti ryhmän aloitushetkellä alle vuoden ikäisille pennuille, mutta se soveltuu myös sellaisille nuorille koirille, joiden harrastus- ja lajitaidot ovat vielä alkutekijöissään. Ryhmässä harjoitellaan agilitykoiralle tärkeitä pohja- sekä lajitaitoja ja valmistellaan siten näitä tulevaisuuden lupauksia kohti tulevaa agilitytähteyttä kilpakentillä! Luomme yhdessä ohjaajien kanssa suunnitelmat koirien rakentamiseksi ja viikkotreeneissä tuemme niiden toteuttamista askel askeleelta. Treenit koostuvat yhtälailla pohjataitojen parissa työskentelystä kuin agilitytaitojen asentamisesta. Kun treenitilanteeseen liittyvät pohjataidot ovat hyvin hallussa, agilitytemppujenkin oppiminen käy hujauksessa hyvien työkalujen avulla!

Anni on peruskoulutuksen ja agilitytiedon kävelevä käsikirja ja mikä tärkeintä, suurenmoisten juhlien mestari! Annin erityistaitoja ovat koirien juhlaisa palkkaus ja muut hauskanpidon keinot koiran kanssa sekä tärkeät treenaamisen peruselementit, kuten häiriöiden sieto ja taukokäyttäytyminen. Annin treeneissä kriteereistä pidetään kiinni! Anni kilpailee agilityssä lyhytkarvaisen collien Lumon kanssa. Illat kuluvat, jos ei lukuisten eri koiraharrastusten parissa, niin agilityratoja treenikavereiden kanssa analysoidessa tai treenisuunnitelmia ja -muistiinpanoja kirjatessa.

Maijun spesiaaliosaamisena on nuorten koirien lajitaitojen suunnitelmallinen ja systemaattinen rakentaminen. Tavoitteena ei enempää eikä vähempää kuin suoranainen agilitytykkeys ja molemminpuolinen lajin siisteydestä sekä yhdessä tekemisestä nauttiminen! Laji on vienyt Maijun täysin mennessään ja tietotaitoa onkin kertynyt niin TopTeam-leireiltä kuin eri valmennuksistakin. Koirien lajitaitojen lisäksi Maijulta löytyy vinkit myös ohjaajan mentaali- ja fysiikkapuolen kehittämiseen. Maiju harrastaa agilityä kahden parsonpojan kanssa: Messi kilpailee 3-luokassa kera vauvapallojen ja vielä alaikäinen Nano astelee Messin jalanjäljissä kohti kisakenttiä perusteellisen pohjakoulutuksen kautta.

Tuuli Komulainen & Janina Kettunen, alkeismöllit

Tuuli on tutustunut agilityyn monien muiden lajien ohessa ensimmäisen oman koiransa, lagotto romagnolo Tildan kanssa vuonna 2012, mutta pääsi aktiivisen harrastamisen pariin vasta 2015 ajokortin myötä. Tildan kanssa agilitysta muodostui selkeä päälaji ja lopulta Tilda kilpaili medi3 uransa loppuun saakka.

Muutaman agilitykoirattoman välivuoden jälkeen Tuuli on palannut agilityn pariin nuoren  Elvi lagoton kanssa, jonka kanssa hän tutustuu enemmän taitopainotteiseen (ja vauhdikkaampaan) agilityyn.

Kokemusta Tildan kanssa harrastessa on kertynyt erityisesti sopivan palkkauksen ja motivaation löytämisestä. Elvin kanssa kokemusta on vasta vähän, mutta erityisesti ohjaajan toiminnan selkeys ja sen tarve on  noussut suureksi teemaksi.

Kouluttajana Tuuli on varsin tuore, mutta molempien koiriensa myötä hän on oppinut pohjatöiden, motivaation ja sopivan palkkauksen tärkeyden. Näistä hän haluaa pitää kiinni myös koulutettaviensa kanssa.

Janina harrastelee agilitya bordercollie Duken kanssa, jossa he kisaavat tällä hetkellä kakkosissa ja treenaavat tavoitteellisesti rennolla ja hyvällä meiningillä. Janinalle tärkeintä kouluttamisessa ja tekemisessä on yhteisen tekemisen ilo ja onnistumisien huomioiminen, unohtamatta mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä ja yrittämistä haastavimmissakin tilanteissa.

Janinan ja Tuulin ryhmään toivotaan möllitasoisia koiria ja ohjaajia. Kaikkia esteitä ei tarvitse osata. Ryhmään hakevilta koirakoilta toivotaan halua ymmärtää pohjatöiden tärkeys, sekä motivaatiota niiden rakentamiseen.

Arvokisatavoitteita emme vaadi, mutta tavoitteellisia (tavoite voi olla mikä vain) ja kehittymisenhaluisia ohjaajia kylläkin

Mari Lukkarinen, 2023 aikana kisaamaan - ohjatut treenit joka toinen viikko, parillisina viikkoina
Mari Lukkarinen kouluttaa tosissaan muttei vakavissaan; ”Koulutetaan koirista yhdessä niin taitavia ettei
tarvitse ohjaajan juosta / ehtiä joka paikkaan ja vaikeatkin radat ovat koiran turvallista suorittaa”.
Hän on harrastanut ja kouluttanut agilityä >20v, hiukan ammattimaisestikin muiden toimien ohessa.
Nyt muutaman vuoden hengähdystauon jälkeen on kiva palata kouluttajan rooliin.
Mari on kisannut arvokisatasolla n 15v, menestynytkin jkv ja pienen piipahduksen tehnyt
maajoukkueessakin.

Vahvuutena kouluttajana on ehdottomasti monipuolinen kokemus eri rotuisista ja kokoisista koirista niin
ohjaajana- kuin kouluttajanakin.

Ken tuntee halua ja tarvetta tulla mukaan ryhmään on hän tervetullut. Hyppyjä ja putkia tulisi koiran osata
suorittaa ja kontaktit+kepit olla hyvin työn alla.
Ryhmän teemana on: ”Kisaamaan v 2023 aikana”.

Ilona Karjalainen, kisaamaan tähtäävät
Ilonan perjantairyhmässä treenaavat mölli- ja 1-2-luokan tasoiset koirakot rennolla mielellä ja hyvällä yhteishengellä, kuitenkin kukin omista kriteereistään kiinni pitäen. Ilonalla on agilityharrastusta takana 13 vuotta erilaisten koirien kanssa ja kisakokemusta löytyy myös tokosta ja PK-hausta. Nykyisin harrastuskavereina on kaksi pitkäkarvaista collieta, joista nuorempi pinkoo ykkösluokassa ja vanhin kolmosissa, josta saavutettuna on agilityvalion arvo ja ensimmäiset yhteiset SM-kisatkin. Ilonan vahvuus on juokseminen ja hänellä on myös kokemusta mm. erilaisista pujotteluongelmista ja niiden ratkaisemisesta – yksi tärkeimmistä motoista tässä lajissa hänellä onkin, että aina kannattaa yrittää uudestaan! Periksiantamattomuuden lisäksi myös yhdessä oppimisen ilo on ykkösjuttu agitreeneissä.

*Maria Hirvonen, valmennusryhmät
Marian valmennusryhmät on tarkoitettu tavoitteellisille koirakoille, joilla on intoa edetä mahdollisesti jopa arvokisatasolla.

Ryhmistä toinen on suunnattu seniori/para-agilitaajille, mikä tarkoittaa sitä, että ohjaaja on joko yli 50-vuotias tai hänellä on para-agilitystatus.
Toinen ryhmä on avoin kaiken ikäisille ja tasoisille ohjaajille.
Maria valmentaa ryhmiään 2x kuukaudessa, joka toinen treenikerta on itsenäinen ja varattu läksyjen tekemiselle.

Valmennusryhmissä treenaavat maksavat ryhmäpaikkamaksun (itseohjautuva ryhmäpaikka, 120e) lisäksi erillisen valmennusmaksun 15e/kerta. Valmennuskerrat laskutetaan kauden päätteeksi.

Poks tukee valkkuryhmäläisiä maksamalla kauden valmennusmaksuista 100e/kausi, mikäli ryhmäläinen sitoutuu kouluttamaan 3 kertaa/kausi kurssilla, pienryhmissä tai irtokoulutuksessa.