Agilityn pienryhmien kouluttajat

Täältä voit tutustua agilityn pienryhmien kouluttajiin ja ryhmien tasovaatimuksiin vuonna 2024. 
Kaikki agilityryhmät toimivat kentällä 1.
Hoopersin pienryhmät treenaavat kentällä 2.

Junioriohjaajien ryhmät

Maiju Pääkkönen - Alkeisjunnut
Sunnuntain ensimmäisessä ryhmässä juniorit jatkaa jo hyvin alkanutta harrastusta hieman pidemmälle. Ryhmä on siis tarkoitettu junioriohjaajille, jotka ovat koiransa kanssa tutustuneet esteisiin ja pystyvät jo niitä hieman yhdistelemään. Tavoitteena on jatkaa kontaktien, keppien opettelua ja tehdä pieniä ohjaustehtäviä sekä tutustua toisiimme pelien ja leikkien varjolla. Kertoja tulee olemaan 10/kausi.

Maiju Pääkkönen - Junnut alle 12v
Sunnuntain toinen junioriryhmä on ryhmä, jossa ohjaajat ovat hiotuneet jo toistensa ja koiriensa kanssa hyvin yhteen. Osa on jo edennyt kisoihin asti ja vähintään epävirallisiakisoja on kaikki kokeilleet. Ryhmässä tehdään niin tekniikkapätkää ja välillä hurjastelemme pidemmillä radoilla. Lisäksi huolehdimme ohjaajan alku– ja loppuverryttelystä eri pelien ja leikkien avulla. Kertoja on 16/kausi.

Maiju ohjaa näitä kahta ryhmää ja Maijulla tärkeää on että juniorit saavat onnistumisen kokemuksia koiriensa kanssa. Tsempataan yhdessä koko ryhmän voimin kaikkia ja välillä haastetaan sopivasti itseämme. 

Netta Timonen & Reetta Herranen - Junnut yli 12v
Tässä junnuryhmässä treenaavat yli 10-vuotiaat nuoret koiriensa kanssa. Treeneissä harjoitellaan monipuolisesti eri esteitä ja erilaisia ohjauksia pienemmillä harjoitteilla sekä pidemmillä radoilla. Treenataan reippaasti ja itsensä sopivasti haastaen kohti omia tavoitteita. Pidetään kivaa yhdessä koiran kanssa ja iloitaan onnistumisista!

Kertoja tässä ryhmässä on 16/kausi, koulutusta joka viikko!

Netta on harrastanut agilityä reilut kymmenisen vuotta. Hän on harrastanut neljällä eri koiralla, yhdellä minillä, yhdellä pikkumaksilla ja kahdella maksikoiralla. Koirat ovat olleet keskenään hyvin erilaisia agilitykoiria. Hän kisasi minillä ja pikkumaksilla 2-luokkaan saakka. Nykyisellä koirallaan hän treenaa tavoitteellisesti kohti kisakenttiä. Netta on kouluttanut useita vuosia erilaisissa ryhmissä ja kursseilla. Nyt hän on kouluttanut junnuryhmää jo useamman vuoden. Netalla on nuorisoalan koulutus ja hän työskentelee lasten ja nuorten parissa.

Reetta on harrastanut agilitya reilun kymmenkunta vuotta viidellä eri koiralla medistä maksiin. Nyt kotona on kasvamassa kaksi käyttölinjaista kultaistanoutajaa kisakavereiksi. Vuonna 2021 hän opiskeli itselleen agilityvalmentaja 1 pätevyyden ja opiskelee parhaillaan lasten ja nuorten harrastustoimintaan liittyviä opintoja. Reetta on ohjannut junnuja jo useamman vuoden sekä lisäksi kouluttanut pentu- ja agilitykursseilla.

------------

Hoopersin ryhmä

Mimmi Oinonen - hoopers

Ohjattuun hoopersryhmään ovat tervetulleita kaikentasoiset hoopersin harrastajat – ryhmä sopii lajia jo harrastaville, uusina lajin pariin löytäneille sekä esimerkiksi muista agilitylajeista hoopersin pariin vaihtaville koirakoille. Ryhmäläisten tasosta ja toiveista riippuen treeneissä vahvistetaan tärkeitä lajin pohjataitoja, kuten irtoamista, itsenäistä etenemistä ja lajissa tarvittavia suullisia käskyjä, mutta käydään yhdessä läpi myös kisaamiseen tarvittavia taitoja, kuten ohjausalueen hyödyntämistä, kisasääntöjä sekä pidempiä ratakokonaisuuksia ohjaajan ohjaamisen taitoja vahvistaen.

Ryhmässä on ohjattuja treenejä kerran viikossa.

Harrastustaustaa Mimmillä ehti kertyä agilityn parista parin vuoden ajan aina 1lk kisakoiraan saakka ennen siirtymistä kokonaan hoopersin pariin. Hoopersista Mimmi on kahminut harrastus- ja kouluttajakokemusta mäyräkoiransa kanssa nyt noin kaksi vuotta. Kouluttajana ja lajiosaajana Mimmi tähtää tällä hetkellä kohti Agilityvalmentaja 2 -pätevyyttä toimien samalla Poksilla hoopersvastaavana. Tähtäimessään heillä Lilli-mäyräkoiran kanssa on hoopersin kisakentät Suomessa kisojen käynnistyttyä. 

Tärkeintä Mimmin treeneissä on aina iloinen ja positiivinen asenne – olipa tavoitteenasi sitten lajin kisakentät taikka yhteinen hyvän mielen harrastelu..

--------------------------------

Agilityryhmät

Anni Joronen & Päivi Uimonen - Tähtäin korkealla! -kisaavat

Tähtäin korkealla! Tässä ryhmässa koirakon tavoitteet ovat esimerkiksi arvokisoissa tai valioitumisessa. Koirakko on kisavalmis tai jo kisaa ja haluaa hioa tiimistään timantin. Koulutusta on joka toinen viikko ja joka toinen viikko treenataan itsenäisesti. 

Anni kisaa kahden colliensa kanssa kolmosluokassa. Anni on kisannut SM-kisoissa niin yksilöissä kuin joukkueessakin. Kriteereistä ei Annin ryhmässä lipsuta, ruoska viuhuu ja mukavuusalueelta poistutaan varmasti! Myös ohjausten ajoitus on Annin lempilapsi. Anni palkkaa ja ohjaa niin koiriaan kuin myös koulutettaviaan kovaäänisesti, älkää säikähtäkö!

Päivi on harrastanut agilityä pääasiassa maksikoiralla ja kokemusta on kertynyt myös minikoiran ohjaamisesta. Tämän hetkinen harrastuskaveri on belgi. Koirien kanssa on tullut tutuksi tunnetilat, motivointi sekä laadukas treeni ja niiden merkitys kokonaisuudessa. Päivin osaamisalueiksi on kokemuksen kautta muodostunut erityisesti vireen hallinta ja lähtötilanteet, unohtamatta tietenkään perusohjaamista, jossa ohjaaja liikkuu.

Anni Joronen & Päivi Uimonen - Kohti kisakenttiä, nuoret koirat

Nuoret koirat kisakentille! Tässä ryhmässä möllitasoisista koirakoista tehdään kisakenttien sankareita. Esteosaamista vahvistetaan ja mahdollisesti opetetaan jokin (kesken oleva tai jo vähän aloitettu) este koiralle valkun valvovan silmän alla. Koulutusta on joka toinen viikko ja joka toinen viikko treenataan itsenäisesti.

Anni kisaa kahden colliensa kanssa kolmosluokassa. Anni on kisannut SM-kisoissa niin yksilöissä kuin joukkueessakin. Kriteereistä ei Annin ryhmässä lipsuta, ruoska viuhuu ja mukavuusalueelta poistutaan varmasti! Myös ohjausten ajoitus on Annin lempilapsi. Anni palkkaa ja ohjaa niin koiriaan kuin myös koulutettaviaan kovaäänisesti, älkää säikähtäkö!

Päivi on harrastanut agilityä pääasiassa maksikoiralla ja kokemusta on kertynyt myös minikoiran ohjaamisesta. Tämän hetkinen harrastuskaveri on belgi. Koirien kanssa on tullut tutuksi tunnetilat, motivointi sekä laadukas treeni ja niiden merkitys kokonaisuudessa. Päivin osaamisalueiksi on kokemuksen kautta muodostunut erityisesti vireen hallinta ja lähtötilanteet, unohtamatta tietenkään perusohjaamista, jossa ohjaaja liikkuu

Satu Kovanen & Noora Ratilainen - Mölli/1. lk

Sadun ja Nooran ryhmässä treenataan  hymy huulilla ja huomaten hyvä sekä paljon palkkaa on koirankin saatava. Toiveena, että kaikkia esteitä olisi jo treenattu. Ryhmässä voi treenata ihan vaan harrastuksen puitteissa tai tavoitteena kisakentät. 

Ohjausta ryhmässä on viikoittain. Satu ja Noora vuorottelevat treenien vetämisissä. Molemmilla on omina kisakoirina pikkumineissä tai mineissä russeliriiwiöt. Eli todellakin huumoria ja pitkäjänteisyyttä on löydyttävä. 

Satu on pitkän linjan senioriohjaaja. Kisaa russeleiden kanssa satunnaisesti tähdäten senioreiden SM-kisoihin. Sadun koirien apuna juoksee muita vikkeläjalkaisempia ohjaajia. Tästä hyvästä Sadun koirista kolme onkin jo agi valioita (Kerttu, Sylvi, Helmi). Nuoremmat koirat kisaavat kolmosissa ja ovatkin jo saavuttaneet muutamat sertit (Bea ja Elvi). Kotona on myös kasvamassa uusi mahdollinen agi-koira, russeli sekin (Rauha). 

Noora on nuorempi ja pystyy tuomaan ryhmään paljon uusia tuulia sekä hyviä vinkkejä ratatyöskentelyyn. Noora on tarkka esim lähtötreeneistä, lähdössä ei varasteta. Nooran russelit kisaavat sekä ykkös- että kakkosluokissa (Väinö ja Gaia). Kolmas russeli on hyvää vauhtia kehittymässä uudeksi kisakoiraksi (Leia). 

Noora ja Satu kouluttautuvat ulkopuolisten kouluttajien koulutuksissa aktiivisesti hakien uusia vinkkejä ja näkemyksiä treeneihin. 

Satu Laatikainen & Roosa Piiparinen - Tavoitteelliset kisaavat

Ryhmä on tarkoitettu tavoitteellisille koirakoille, jotka pystyvät tekemään vähintään pientä ratapätkää. Ryhmässä treenataan tavoitteellisesti ja sekä koiran että ohjaajan taitoja hioen. Treeneissä kehitetään radanlukutaitoa ja pureudutaan ohjaajan ja koiran linjoihin. Ryhmä on tarkoitettu jo kisaamisen aloittaneille tai aloitteleville koirakoille, jotka haluavat kehittää itseään ja toimia myös epämukavuusalueellaan. Ryhmän tavoitteet ovat 3-luokassa ja siellä pärjäämisessä.

Satu on vuonna 2007 agilityn kääpiösnautsereilla aloittanut positiivista mielentilaa vaaliva vauhdikkaan agilityn ystävä. Nykyään hän kisaa SM-tasolla mudi-Nastin kanssa ja nyt kotona on kasvamassa uusi harrastuskaveri Nokko. Satulle on tärkeää painottaa koirien taitoja ja etsiä vahvuuksia jokaiselle itselleen. Hän kouluttaa mielellään myös itsenäistä osaamista, koska kokemus on osoittanut, että kaikkialle ei vaan ehdi juoksemaan.

Roosa kilpailee SM-tasolla tanskalais-ruotsalaisen pihakoira Bättiksen kanssa. Agilityssä Roosalle on tärkeää vahvistaa koiran itsenäisiä taitoja ja itsevarmuutta sekä tavoitella koiran kanssa sitä yhteistä ”agilitykuplaa”. Tärkeänä Roosa pitää myös ohjaajan kehonhallinnan- ja hahmottamisen, minkä pohjalta on hyvä pureutua ohjauksien ajoituksiin ja ohjaajan sijaintiin ratasuorituksissa.

Tiina Heinonen - Agilityn puuharyhmä

Puuharyhmässä opettelemme tai kertaamme agilityn osataitoja kuntopiirimuodossa. Jokaisella harjoituskerralla on kolme harjoituspistettä, joista yksi on ohjattu. Ryhmä sopii kaiken tasoisille koirille: ohjaaja itse määrittelee haluaako harjoitella tavoitteellisesti, vai aktivoida koiraa puuhastellen. 

HUOM! Useampi koira harjoittelee kentällä samanaikaisesti, joten osallistuvien koirien pitää olla ohjaajansa hallinnassa. Ryhmässä ei tehdä ratasuorituksia, eikä harjoitella kokonaista keppisuoritusta tai kokonaisia kontakteja.

Ilona Karjalainen - Kisaamaan tähtäävät 1-2 lk

Ryhmä tavoitteellisille/kisaamaan tähtääville tai esim. 1- ja 2-luokassa jo kisaaville. Treenataan rennolla mielellä ja hyvällä yhteishengellä, kuitenkin omista kriteereistä kiinni pitäen. Ryhmässä on ohjattua koulutusta viikoittain. 

Ilonalla on agilityharrastusta takana 14 vuotta erilaisten koirien kanssa ja kisakokemusta löytyy myös tokosta ja PK-hausta. Nykyisin harrastuskavereina on pitkäkarvaisia collieita, joista vanhemman kanssa juostiin aina tuplavalioksi ja SM-kisoihin saakka, ja nuorempi pinkoo hyppykolmosissa. Ilonan vahvuus on juokseminen ja hänellä on kokemusta erilaisten koirien ja vireenhallinta-asioiden lisäksi myös mm. erilaisista pujotteluongelmista ja niiden ratkaisemisesta. 

Maiju Asikainen & Anni Rask, penturyhmä eli Juhlat&Taulukot eli Puupers 2024 

Annin ja Maijun penturyhmä on suunnattu ryhmän aloitushetkellä alle vuoden ikäisille pennuille, joita halutaan rakentaa huolellisesti ja systemaattisesti kohti tulevaa agilitytähteyttä! Ryhmässä harjoitellaan agilitykoiralle tärkeitä asioita liittyen treenikuplaan, palkkautumiseen, fyysiseen pystyvyyteen ja agilityn tuki- ja lajitaitoihin. Kun kevätkaudella otetaan treenitilanteeseen liittyvät pohjataidot hyvin haltuun, niin syksymmällä agilitytemppujenkin oppiminen käy hujauksessa! 

Anni on peruskoulutuksen ja agilitytiedon kävelevä käsikirja ja mikä tärkeintä, suurenmoisten juhlien mestari! Annin erityistaitoja ovat koirien juhlaisa palkkaus ja muut hauskanpidon keinot koiran kanssa sekä tärkeät treenaamisen peruselementit, kuten häiriöiden sieto ja taukokäyttäytyminen. Annin treeneissä kriteereistä pidetään kiinni! Anni kilpailee agilityssä 3-luokassa lyhytkarvaisen collien Lumon kanssa. Illat kuluvat, jos ei lukuisten eri koiraharrastusten parissa, niin agilityratoja treenikavereiden kanssa analysoidessa tai treenisuunnitelmia ja -muistiinpanoja kirjatessa. 

Maiju on perehtynyt nuorten koirien lajitaitojen suunnitelmalliseen ja systemaattiseen rakentamiseen, eikä erilaisilta agilitytaulukoilta voi Maijun kanssa välttyä! Laji on vienyt Maijun täysin mennessään ja tietotaitoa onkin kertynyt ahkerasti valmentautumalla niin TopTeam-kausilla kuin muuallakin. Maijulla on AVA1 pätevyys ja AVA2 kovaa vauhtia tulossa. Maiju harrastaa agilityä kahden parsonpojan kanssa: Messi kilpailee 3-luokassa ja nuori Nanokin on jo melkoinen maisteri, mutta harjoittelee vielä saadakseen rannekkeen loppuihinkin huvipuistolaitteisiin agilitykentällä.

Penturyhmään hakiessasi kerrothan perustelukentässä lyhyesti, millaisessa vaiheessa pentu on nyt ja millaiset tulevaisuuden tavoitteet sinulla on pennun kanssa agilityssä. Jos ryhmään tulee paljon hakijoita, ryhmän sujuvan toiminnan vuoksi ryhmä pyritään muodostamaan toki ensin talkoopistejärjestyksessä, mutta myös nykyisen tason ja tavoitteiden samankaltaisuus huomioiden.

Tuuli Komulainen ja Janina Kettunen: Mölli-1lk

Tuulin ja Janinan ryhmässä treenaa suunnilleen mölli-1lk tasoiset koirakot. Ryhmässämme ylläpidetään loistavaa ryhmähenkeä ja kannustetaan kaveria. Meille suuria kilpailutavoitteita tärkeämpää on kiinnostus nimenomaan agilityn harrastamiseen ja koiran kouluttamiseen. Ryhmässämme halutaan oppia, ja ollaan valmiita keskustelemaan valinnoista ja mahdollisuuksista. Ryhmämme ei ole vain aktivointia varten. 

Janina harrastaa tavoitteellisesti agilitya vauhdikkaan maksi- bordercollie Duken kanssa. Janinalle tärkeintä kouluttamisessa ja tekemisessä on yhteinen tekemisen ilo ja onnistumisten huomioiminen, unohtamatta mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä. 

Tuulin agilitykaverina on nuori lagotto romagnolo Elvi. Tuuli on päässyt paneutumaan Elvin kanssa erityisesti vireen säätelyn tärkeyteen lajissa. Tutuksi on kantapään kautta tullut myös se, miten monilla tavoilla agilityä voidaan kouluttaa, ja kuinka eri asioita priorisoidaan erilaisten koirien kanssa. Tuulia kiinnostaa agilityyn pesiintyneiden treenirutiinien rikkominen ja treenin rakentaminen juuri sinun ja koirasi tavoitteita silmällä pitäen. 

Huomioithan, että koska kouluttajilla on hyvin erityyppiset koirat ja sitä myötä erilaisia vahvuuksia ohjaajina ja kouluttajina, ryhmässämme saa usein erilaisia ohjeita. Toivomme, että ryhmään hakeutuu henkilöitä jotka kokevat tämän monipuolisuuden rikkautena! 

Marja Salomaa - Itsenäiset estetaidot ja ohjaukset

Ryhmässä on ohjatut treenit joka toinen viikko, joka toinen viikko harjoitellaan itsenäisesti.

Ryhmän tavoite on vahvistaa koiran taitotasoa ja harjoitella itsenäisiä estetaitoja, sekä opetella hyödyntämään näitä ohjauksellisesti. Mukaan voi tulla jo alkeiskurssivaiheen jälkeen, mutta tasoluokka ei ole pääkriteeri, vaan halu vahvistaa koiran osuutta ratasuorituksissa (sopii esim. ohjaajalle, jolla on selkeästi omaa kapasiteettia nopeampi koira). Ohjatuissa treeneissä on tavoitteena käydä läpi harjoitteita, joita voi hyödyntää omatoimitreeneissä. Joka toinen viikko -aikataulutuksessa on ideana jättää riittävästi aikaa myös omatoimiseen treeniin. Tässä ryhmässä oleellisinta ei ole sekään, ovatko tavoitteesi selkeästi kilpaurheilun vai harrastusurheilun puolella, itse koen että lajin rikkaus on myös se, että kilpailla voi sekä ihan harrastusmielessä että vakavammin tavoittein. Ryhmässä pyritään hankkimaan taitoja, joista on iloa sekä harrastamisessa että vakavammin tavoittein kisatessa. Ryhmän alussa mietitään yhdessä jokaisen koirakkokohtaisia tavoitteita, ja lähdetään tavoittelemaan niitä.

Olen  on jo  seniori-ikäinen, agilityssä reilut parikymmentä vuotta seuravalmentajana toiminut agilityharrastaja. Olen valmentanut aiemmassa seurassani vuosien varrella eritasoisia pienryhmiä alkeiskurssivaiheesta tavoitteellisesti kisaaviin. Aiempi seurani oli ATT ry, muutimme Turusta noin vuosi sitten tänne Pohjois-Karjalaan. Omaa kisakokemustakin on karttunut eri rotuisilla, tyyppisillä ja kokoisilla koirilla, nykyiset koirat ovat (räväköitä) australianpaimenkoiria. Nykyisen kisakaverin kanssa ei arvokisasijoituksia ole napsittu, mutta aiempien kanssa on kisakokemusta kertynyt myös maajoukkuekarsinta- ja SM-tasolta. Olen mukana myös SAGI:n toiminnassa, joten lajivalmennuksen kehitystä tulee seurattua varsin tiiviisti. 

Sari Vähäniityn ja Christa Saksan valmennusryhmä

  • Tiistaina kello 19.30-21.30. Valmennukset parittomina viikkoina, jolloin käytössä viikkorata.
  • Kaikki mölleistä kisaaviin, pääsyvaatimuksena kisatavoitteet
  • Sari ja Christa ovat molemmat arvokisatason kilpailijoita, joilta löytyy monipuolisesti ajatuksia treeniin. Keskitytään ratatreenaamiseen ja taitojen hiomiseen, kotiläksyjen tekemiselle aikaa itsenäisillä treenikerroilla.
  • Koulutusmaksu 20e/kerta + Suomisportin laskutusmaksu 2e

Laura Pitkäsen valmennusryhmä

  • Keskiviikkona kello 18.30-20.30. Valmennukset parillisina viikkoina
  • Treeneissä keskitytään tekniikkapainotteisiin ratoihin. On suotavaa, että ohjaajaa kiinnostaa kouluttaa koiralleen taitoja ja rakentaa osaamista huolellisesti. Mukaan ovat tervetulleita myös nuoret koirat, jotka eivät osaa aivan kaikkia esteitä.
  • Laura kilpailee shetlanninlammaskoirilla SM- ja maajoukkuekarsintatasolla. Kiinnostuksen kohteina erityisesti moderni agility ja siinä vaadittavat taidot.
  • Koulutusmaksu 15e/kerta + Suomisportin laskutusmaksu 2e